Milanović odlučio: Parlamentarni izbori u srijedu 17. travnja

0

ZAGREB – Izbori za novi, 11. saziv Hrvatskoga sabora održat će se u srijedu 17. travnja, odlučio je u petak predsjednik Republike Zoran Milanović koji je donio i odluku da se izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske održe u nedjelju, 9. lipnja.

Izbori na biračkim mjestima u Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 17. travnja, a u inozemstvu, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u utorak, 16. i u srijedu, 17. travnja, stoji u odluci predsjednika o raspisivanju izbora za zastupnike 11. saziva Sabora od neovisnosti.

Odluka stupa na snagu danas, što znači da od sutra počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojemu političke stranke, neovisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste.

DIP potom ima rok od 48 sati za objaviti zbirnu listu pravovaljanih lista i kandidatura, čime će krenuti službena izborna promidžba.

U priopćenju Ureda predsjednika navodi se da je, prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, članak 5., stavak 3., dan provedbe izbora neradni dan.

U Sabor se bira 151 zastupnik

Birači će izabrati 151 zastupnika, njih 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici koju čini cijela država.

Zastupnike mogu birati te se za zastupnike kandidirati hrvatski državljani s navršenih 18 godina.

Da bi ih se eventualno izabralo, imena kandidata moraju biti na listama koje mogu predložiti registrirane političke stranke ili koalicije te birači, a tada je riječ o neovisnim, odnosno listama grupe birača.

Takve liste, da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu. Političke stranke u tom su pogledu u prednosti, ne moraju prikupljati potpise.

Birači mogu koristiti i preferencijski glas, odnosno zaokružiti ime kandidata kojemu daju prednost na listi i tako mu omogućiti da ‘preskoči’ kandidate koje su predlagatelji stavili ispred njega.

Milanovićeva odluka uslijedila je dan nakon što se raspustio 10. saziv Sabora.

Izbori za Europski parlament u nedjelju, 9. lipnja

Predsjednik je danas donio i Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske te će se izbori na biračkim mjestima u Hrvatskoj i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava održati u nedjelju, 9. lipnja

Odluka  o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske stupa na snagu u utorak, 9. travnja.

(Hina)