U Vinkovcima je danas najavljeno i predstavljeno 29. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji

0
Foto: Orion info

U Vinkovcima je danas najavljeno i predstavljeno 29. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje će ove godine biti održano u dva dijela jer je vinkovački program prilagođen završetku obnove zgrade Gradskog kazališta “Joza Ivakić”, a u drugom dijelu ide i program u Ivankovu zbog obnove Doma kulture.

Više o 29. Lutkarskom proljeću na konferenciji za medije rekli su Samir Raguž i Slaven Nuhanović u ime Umjetničke organizacije Asser Savus, organizatora manifestacije, Tamara Kalistović, županijska pročelnica za kulturu i turizam i Vladimir Andrić, ravnatelj Gradskog kazališta „Joza Ivakić”.

Kako se moglo čuti, Lutkarsko proljeće manifestacija je tijekom koje stotinjak izvedbi predstava pogleda otprilike desetak tisuća djece.

Govorimo o vrlo velikoj manifestaciji, možda najvećoj u Hrvatskoj, čak i u regiji, kada je riječ o lutkarskoj umjetnosti”, istaknuo je Samir Raguž.

Pokrovitelji Proljeća su Ministarstvo kulture i medija, Vukovarsko-srijemska županija te gradovi i općine Vukovarsko-srijemske županije.

Županija je ponosni suutemeljitelj i uz Ministarstvo kulture i medija, glavni pokrovitelj Lutkarskog proljeća. Pozivamo građane, s posebnim naglaskom na one najmlađe, najdragocijenije među nama, da se odazovu i uživaju u predstavama koje su za posjetitelje besplatne”, istaknula je Tamara Kalistović.

Ove godine sudjeluje 15 kazališta među kojima su i gosti iz Pečuha i Mostara, a ukupno će biti 67 izvedbi predstava”, najavio je Slaven Nuhanović.

Prvi dio 29. Lutkarskog proljeća bit će održan od 18. do 22. ožujka s otvorenjem u Drenovcima, a predstave će biti igrane u 4 grada, 22 općinska središta i 8 mjesta te u Odžaku i Orašju u BiH.

Drugi dio, u Vinkovcima i Ivankovu, najavljen je od 8. do 12. travnja.

Pozivamo našu najmlađu i najdražu publiku na vinkovačku verziju Lutkarskog proljeća čije otvorenje, 8. travnja, uz dvije predstave, prati i poseban zabavni program s napuhancima i podjelom slatkiša, a bit će tu i DJ Frutek”, istaknuo je Vladimir Andrić.

Nagrada za životno djelo ove godine bit će dodijeljena Branku Smiljaniću posthumno i Ivici Lučiću. Između ostaloga, Proljeće će obilježiti i međunarodni kazališni projekt za mladu publiku „The letter” u suradnji partnera iz Irske, Engleske, Srbije, Slovenije i Hrvatske, a malo iznenađenje bit će i Lutkarski paravan – Paravanko koji stiže s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

I ove će godine jednu lutkarsku predstavu djeci svih vinkovačkih vrtića pokloniti poduzeće BOSO.

KAZALIŠTA SUDIONICI 29. LP

1) ZAGREBAČKO KAZALIŠTE LUTAKA: „ERO S ONOGA SVIJETA“

2) KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR: „RIBA DUGINIH BOJA“

3) DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU: „PRIČA S MORSKOG DNA“

4) KAZALIŠTE PEČUH & TEATAR TO GO: „MAJSTORI“

5) LUTKARSKO KAZALIŠTE MOSTAR: „PUNA VREĆA ŽELJA“

6) GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA: „ZUBOLAND“

7) GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA RIJEKA: „ČETIRI GODIŠNJA DOBA“

8) KAZALIŠTE PRIJATELJ, ZAGREB: „PRIČA O BLJAKSONIMA ILI ZAŠTO TREBA DOBRO JESTI“

9) TEATAR BARAKUDA 2012, ZAGREB: „ČAROBNA KAPA“ Barakuda Teatar

10) LOFT (LUTKARSKO KAZALIŠTE KOJE FAKAT TREBAMO), ZAGREB: „ORAŠAR I MIŠONJA“

11) KAZALIŠNA DRUŽINA „I. B. MAŽURANIĆ“ SLAVONSKI BROD: „TUNJA“ (KAKO ŽIVI ANTUNTUN)

12) GRADSKO KAZALIŠTE JOZA IVAKIĆ, VINKOVCI: „POSTOLAR I VRAG“

13) KAZALIŠTE VIROVITICA: „BAJKE I JOŠ NEŠTO…“

14) TEATAR MJESEC, ZAGREB: „MJESEČEV SAN“

15) TEATAR TO GO, OSIJEK: „BOTANIČARI“

Izvor: Aneta Pšihistal-Novosti hr