Na graničnom prijelazu Svilaj otkrivene krivotvorene novčanice eura

0
81

Foto: Ilustracija

Sudac istrage je 60-godišnjaku rješenjem odredio istražni zatvor, te je dana 20. veljače u 20 sati predan u zatvor u Požegu.

Dana 20. veljače, dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjem državljaninom Republike Srbije zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „krivotvorenje novca“.

Utvrđeno je da je 60-godišnjak 19. veljače, oko 8.30 sati, sa vozilom njemačkih nacionalnih oznaka došao na granični prijelaz Svilaj kojom prilikom su djelatnici policije i carine izvršili pregled vozila. Prilikom pregleda prijevoznog sredstva u istom su pronašli preko 800 novčanica u apoenu od 10 eura, za koje se naknadno utvrdilo da su krivotvorene.

Policijski službenici protiv 60-godišnjaka podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, te je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku a potom doveden sucu istrage koji mu je rješenjem odredio istražni zatvor. Istoga dana u 20 sati 60-godišnjak je predan u zatvor u Požegu izvijestili su iz PU brodsko-posavske.

Kako je objavljeno na stranicama HNB-e: “U optjecaju su dvije serije euro novčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja. Zajedničke značajke obje serije euro novčanica jesu: naziv valute ispisan različitim pismima; na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke; ondje se nalazi i potpis predsjednika/ce ECB-a; svaka novčanica ima serijski broj. Za lakšu provjeru autentičnosti HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.
Osjetite papir i reljefnost novčanice. Pogledajte novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite euro novčanicu i provjerite hologram; brojku koja mijenja boju; sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe.”

Detaljne video upute i fotografije možete vidjeti na stranicama HNB-a.