Njemačka odustaje od uvođenja obveze cijepljenja protiv koronavirusa za sve punoljetne građane iznimka za starije od 50

0

Foto: pixabay

Njemačka odustaje od uvođenja obveze cijepljenja protiv koronavirusa za sve punoljetne građane, a umjesto toga bi trebala biti uvedena obveza za starije od 50, priopćeno je u ponedjeljak.

“Mi za sada odustajemo od inicijative za uvođenje opće obveze cijepljenja za sve starije od 18 godina. Umjesto toga bi od jeseni bi trebala vrijediti obveza cijepljenja za starije od 50 godina“, priopćila je grupa zastupnika okupljenih oko socijaldemokratske političarke Heike Baehrens koja se zalagala za zakonsku obvezu cijepljenja.

U prijedlogu, koji je predstavljen nakon što je postalo očito da zakon o obvezi cijepljenja za sve punoljetne građane ne bi imao većinu u Bundestagu, otvorena je mogućnost da parlament početkom rujna u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije ipak glasa o obvezi cijepljenja za sve punoljetne građane.

Bundestag bi ovog tjedna trebao odlučiti o obvezi cijepljenja, a prijedlog zakona koji bi sve starije od 50 obvezao na cijepljenje mogao bi imati podršku većine zastupnika.

Usprotivio se dio zastupnika

Općoj obvezi su se unutar koalicije socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade prije svega protivili zastupnici Liberalno-demokratske stranke.

Sama vlada, zbog neslaganja među koalicijskim strankama, nije u Bundestagu predstavila vlastiti prijedlog nego su prijedlog zakona u raspravu uveli zastupnici nevezani uz stranačku stegu.

Novi zakon previđa i uvođenje središnjeg registra cijepljenih što se smatra ustupkom demokršćanskoj Uniji CDU/CSU.

U Njemačkoj je stopa procijepljenosti 76 posto i u usporedbi s ostalim članicama Europske unije relativno je niska.

Izvor: dnevnik hr