OD DANAS MOŽETE POSJETITI VUKOVARSKI VODOTORANJ KOJI JE JUČER SVEČANO OTVOREN

0
Foto:press032
SVEČANO OTVOREN VUKOVARSKI VODOTORANJ
Jučer je uz prigodan program svečano otvoren vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva.
Svoju titulu simbola opravdao je kroz tešku povijest u Domovinskom ratu, kada je od strane neprijateljskih snaga bio pogođen raznim projektilima i unatoč tome ostao je stajati. Pokazao je duh i hrabro srce svih hrvatskih branitelja koji su se borili protiv brojnih agresorskih napada u Vukovaru, cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, isto kao i diljem cijele Hrvatske.
„Zajedništvo je ključan element za pobjedu, što smo u prošlosti i dokazali. I danas se nastavljamo boriti, a sada imamo simbol koji nas podsjeća da smo snažni, da smo jaki i spremni za borbu te nećemo posustati unatoč preprekama koje nam se nalaze na putu. Boriti ćemo se i dalje za bolju budućnost Hrvatske.“-izjavio je župan Božo Galić.
Obnova je bila vrlo zahtjevna i stajala je 46 milijuna kuna. U prikupljanje sredstava priključili su se ljudi iz cijelog svijeta. Više od 7000 donatora iz 17 država svijeta doniralo je novac za obnovu.
foto: Vanja Vidaković
Objekt Vodotornja sadrži memorijalne stube, memorijalnu sobu i vidikovac te će se u njemu u istome trenutku moći nalaziti najviše 70 osoba.
U prizemlju pored Vodotornja nalazi se amfiteatar sa 100 sjedećih mjesta, dječje igralište i kafić. U Memorijalnoj sobi u Vodotornju postavljeno je šest interaktivnih ekrana s multimedijalnim sadržajem koji govore o Domovinskom ratu, žrtvi Vukovara, ali i povijesti Vodotornja.
Iz Memorijalne sobe se Memorijalnom stazom ide na vidikovac, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost.
Na vidikovcu kraj samoga jarbola s hrvatskim barjakom u spomen na hrabrost i požrtvovnost postavljene su stope pokojnih branitelja Ivana Ivanike i Hrvoja Džalte.
Među donatorima koji su uplatili novčanu donaciju bile su i hrvatske županije a donirala je i Vlada RH i u iznosu od 18,5 milijuna kuna.
Vodotoranj je u obnovi izvana ostao gotovo netaknut, na njemu je ostalo 640 rupa koje simboliziraju ratnu patnju da se ovakva tragedija nikada ne ponovi i zaboravi.
Vukovarski vodotoranj svoja vrata za posjetitelje otvorio je danas, 31. listopada 2020. godine, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.
Izvor:VSŽ