Odlazak u prekogranični šoping u BIH, Schengen će pooštriti kontrole na prijelazima

0

Granica prema BiH postaje vanjska granica EU-a, zbog detaljnih kontrola putnika i robe duže će se čekati na ulazak u Hrvatsku

ŽUPANJA – Stanovnici županjske Posavine, ali i ostali Slavonci koji redovito šopingiraju u BiH, od Nove godine će se, kada krenu preko Save, morati dobrano naoružati strpljenjem i pripremiti na gužve i čekanja na graničnim prijelazima. Ulazak Hrvatske u šengenski prostor mnogima bi mogao promijeniti dosadašnje navike, pa mu se Županjci, kojima je svakodnevni odlazak u susjednu državu postao već rutina, baš i ne vesele, jer će im, kažu, otežati prelazak granice.

Gužve na granici

Od 1. siječnja 2023. granice prema BiH, Srbiji i Crnog Gori postaju vanjske granice EU-a, hrvatska granična policija postaje odgovorna za njihovo čuvanje, pa će se i kontrole na graničnim prijelazima pooštriti. A to znači i duže čekanje na ulazak u Hrvatsku i sporiji promet robe i putnika iz takozvanih trećih zemalja. “Zapravo se već neko vrijeme na graničnom prijelazu Županja osjete pojačane kontrole i duže se čeka. Od Nove godine to će zasigurno biti još rigoroznije, i na to moramo biti spremni. Uvjeren sam da će i policijski i carinski službenici nastojati biti što revniji u obavljanju svoga posla i povjerene im vrlo odgovorne zadaće, što je i logično”, smatra Tomislav iz Županje. Dodaje da je bar jednom tjedno u Orašju, ne samo zbog šopinga, nego i zbog druženja. Od siječnja očekuje duge kolone vozila s obje strane granice, pa će neko vrijeme, kaže, zasigurno prorijediti odlaske, dok ne vidi kako će sve to funkcionirati. “Bliže nam se i blagdani, i uskoro će krenuti nemile gužve. Zato se trebamo na vrijeme pripremiti i opskrbiti se svime što nam treba iz Bosne. Uoči Božića, kada brojni auslenderi krenu kućama, na graničnom će prijelazu biti prava ludnica i ne vrijedi ići”, govori Županjka Ivana.

Pogranična zona

Zahuktala se i ovogodišnja sezona svinjokolja, pa brojni Slavonci ovih dana odlaze preko granice uglavnom po pivo i sokove, jer ondje ostvaruju značajne uštede. Gajbu piva plaćaju 20-ak konvertibilnih maraka (80-ak kuna), upola jeftinije negoli u Hrvatskoj, a po nekoliko su kuna jeftiniji i sokovi. Dopušteno je iz BiH u Hrvatsku unijeti 16 litara piva, četiri litre vina te dvije litre alkoholnih pića s manje od 22 posto alkohola, odnosno jednu litru jačeg alkoholnog pića. Za Županjce i stanovnike drugih naselja u pograničnoj zoni ipak postoji jedan uvjet – roba ne smije biti kupljena u naseljima u pograničnom pojasu, kojem, primjerice, pripadaju Orašje i Brčko, nego u onima koja su udaljena više od pet kilometara od granice, što na graničnom prijelazu putnici dokazuju računom.

“Pivo redovito kupujem na Lončarima, desetak kilometara od prijelaza Orašje. Žena i ja imamo pravo prenijeti po 32 boce od pola litre piva i isplati nam se ići”, kazao nam je Mato iz Bošnjaka.Marija Lešić Omerović – glas slavonije hr