Petak, 1 srpnja, 2022
35 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaIzdvojenoOdržan karanački Proljetni vašar, Princeza pušnice teška je samo 15,6 kilograma

Održan karanački Proljetni vašar, Princeza pušnice teška je samo 15,6 kilograma

Foto: Ivica Getto

Tek je VAR (vaganje na digitalnoj vagi) odlučio tko je na karanački Proljetni vašar donio – najtežu tablu slanine

Više od 1000 ljudi došlo je u nedjelju na tradicionalni karanački Proljetni vašar, koji uoči Uskrsa, uvijek na Cvjetnicu, na mjesnoj poljani smještenoj neposredno uz crkvu svetog Donata, suorganiziraju Udruga čuvara starih zanata, Baranjska kuća, TZ Baranja i Općina Kneževi Vinogradi.

A da je svatko mogao naći nešto za sebe, dokaz je više od 70 štandova sa slavonsko-baranjskim autohtonim delicijama, ručnim radovima, proizvodima od meda, cvijećem, rakijom i vinom, poslasticama, uskrsnim artiklima, suvenirima…

– I ovaj smo Vašar organizirali u cilju očuvanja naših autohtonih proizvoda koji se mogu okusiti, probati i kupiti direktno od proizvođača. Nisu to proizvodi koji se mogu naći u celofanu ili pod nekim svjetlima u trgovačkim lancima. To je ono naše. Ova manifestacija samo pokazuje da smo na dobrome putu, jer iz godine u godinu raste broj posjetitelja, a nismo izmislili toplu vodu. Radimo samo ono što smo oduvijek radili. Ne mi, nego naši djedovi – priča Vladimir Škrobo – Bajo, idejni pokretač ove manifestacije koju su i ove godine ‘’pohodili’’ posjetitelji iz raznih krajeva Lijepe Naše, ali i inozemstva.
Foto: Ivica Getto


Kao i niz dosadašnjih godina, karanački je proljetni vašar ‘’iznjedrio’’ Princezu pušnice – najtežu tablu slanine. Ove je godine Bajo odlučio, na vagi staroj više od 100 godina, izvagati vlasnika zajedno sa slaninom. Bila je to, ipak, atrakcija za publiku jer je tek VAR pokazao pravo stanje stvari. Nakon vaganja na modernoj, digitalnoj vagi, naime, pokazalo se da je Princeza pušnice slanina koju su u Karanac donijeli predstavnici OPG-a Zlatko Povoljnjak. Težila je 15,6 kilograma. Srebro je osvojila nešto lakša – 13,48 kilograma teška slanina OPG-a Hlevnjak, a bronzom ‘’ovjenčana’’ bila je slanina teška 12,20 kilograma koju su izradili u Braniteljskoj udruzi Donji grad Osijek. Svoje su slanine ‘’vaganju izložili’’ još smještajni kapaciteti Baranjske noći, OPG Kolarević, OPG Radonjić i jedina dama među njima, Anasztazia Balint Szabo, iz OPG-a Szabo.

Cijelom je pričom zadovoljan Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, koji ističe kako slične manifestacije itekako upotpunjuju baranjsku turističku ponudu. Naglasio je kako je broj baranjskih noćenja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, koja je bila na razni rekordne 2019., veći 130 posto.

Ivica Getto – glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije