Osigurana sredstva za deset strateških projekata u našoj županiji, vrijednih 800 milijuna kuna

0

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijemu u Našicama potpisao je  dodatak razvojnog sporazuma,  ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna, koji je obuhvatio 38 novih razvojnih i strateških projekata sufinanciranih iz fondova EU-a.  U dodatak razvojnog sporazuma uključena su i dva projekta Grada Vinkovaca: „Obrazovno-razvojni centar Vinkovci“ i „Suvremeni energetsko učinkovit toplinski sustav grijanja u gradu Vinkovcima“.

„Obrazovno-razvojni centar Vinkovci“ projekt je procijenjene ukupne vrijednosti 37.500.000,00 kuna, a obuhvaća radove Rekonstrukcije tzv. „Mađarske škole“. Trenutno je u tijeku provedba projekta „Izrada projektno-tehničke dokumentacije“  sufinancirana sredstvima Tehničke pomoći Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija 2014.-2020. za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu koja će osigurati početne inpute za samu daljnju realizaciju rekonstrukcije.

Zgrada “Mađarske škole”, izgrađena krajem 19. stoljeća u secesijskom stilu u vrijeme Austro-Ugarske, kroz povijest se koristila u razne svrhe, a  danas je objekt kulturnog dobra koje će objediniti obrazovne, kulturne i društvene programe te postati mjesto susreta povijesti, sadašnjosti i budućnosti.

Projekt „Suvremeni energetsko učinkovit toplinski sustav grijanja u gradu Vinkovcima“ ukupne procijenjene vrijednosti  36.000.000,00 kuna koji obuhvaća izgradnju jedne nove i modernizaciju pet postojećih kotlovnica i pripadajućih toplovoda. Trenutno je također u tijeku provedba projekta  „Izrada projektno-tehničke dokumentacije suvremenog energetsko učinkovitog toplinskog sustava grijanja“.

Realizacijom projekta će se smanjiti toplinski gubitci te emisije CO2, smanjiti troškovi grijanja i troškovi održavanja te samim time i poboljšati kvaliteta života stanovnika Grada.

Realizacija ova dva razvojna projekta korak su naprijed u strateškoj viziji razvoja Grada čime će se doprinijeti poboljšanju životnog standarda građana.

Dva projekta „Transportno logistički centar Vukovarsko-srijemske županije“ i  „Izgradnja regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj“ također obuhvaćena razvojnim sporazumom, realizirati će se na  području Grada Vinkovaca u suradnji Županije i Grada te Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije i Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o.

Osim navedenih projekata, provedbom su za Grad Vinkovce vezani i „Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija“, „Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području Vukovarsko-srijemske županije“ i „Rekonstrukcija pruge Okučani-Vinkovci“ koji će također doprinijeti daljnjem napretku samoga Grada.