Petak, 1 srpnja, 2022
35 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaUmirovljenici, predajte zahtjev za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje!

Umirovljenici, predajte zahtjev za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje!

Zakonskim izmjenama povećan je prag prihoda s kojima je moguće ostvariti dopunsko zdravstveno osiguranje bez plaćanja premije, odnosno na teret državnog proračuna. Kako dobar dio umirovljenika, ali i ostalih građana, nije realizirao svoje pravo, HSU ih poziva da to hitno učine. Evo što trebate napraviti!

HSU poziva umirovljenike, ali i sve ostale građane, da ostvare pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje.

Mnogi umirovljenici, kao i drugi građani, nisu realizirali svoje pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna. Izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju u studenom prošle godine na inicijativu HSU-a podignut je cenzus.

Besplatnu policu može realizirati svatko tko ima prihod do 2.065,60 kuna po članu obitelji, odnosno 2.582 kune za samca.

“Pozivamo sve umirovljenike ako žive sami, a mirovina im je manja od 2.582 kune te ako žive u višečlanom kućanstvu, a mirovina im je manja od 2.065,60 kuna da hitno podnesu zahtjev u najbližem uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za ostvarivanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državno proračuna, dakle bez plaćanja premije” – apeliraju iz HSU.

Što se uračunava u prihod?

Naknada za vrijeme privremene spriječenosti za rad (bolovanje), novčana potpora sukladno Zakonu o rodiljinim i roditeljskim potporama osim jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete, novčana naknada za slučaj nezaposlenosti, stalna pomoć, pomoć za podmirenje troškova stanovanja, doplatak za pomoć i njegu, osobna invalidnina, naknada do zaposlenja, doplatak za djecu, ortopedski doplatak, opskrbnina i obiteljska invalidnina ostvareni prema posebnim propisima.

Koje dokaze o visini prihoda Zavod prikuplja?

  • o visini mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj
  • o visini dohotka (podaci od Porezne uprave)
  • o visini naknade zbog nezaposlenosti
  • o visini primitaka ostvarenih prema propisima o socijalnoj skrbi
  • o visini drugih novčanih prava ostvarenih prema propisima o mirovinskom osiguranju, o doplatku za djecu, o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata

Koje dokaze moramo pribaviti sami?

  • o visini plaće ostvarene kod poslodavca za rad u tuzemstvu i inozemstvu
  • o visini mirovine ostvarene u inozemstvu

Što treba napraviti?

Otići u najbliži ured HZZO-a i popuniti ponudu za sklapanje ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju na teret državnog proračuna te slijediti upute stručne osobe iz HZZO-a.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije