Podsjećamo bicikliste na zakonske obveze prilikom sudjelovanja u prometu, te savjetujemo kako se treba ponašati u prometu

0
208

Foto: Ilustracija

U protekla 24 sata na području PU  vukovarsko-srijemske dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti.

Prva, u kojoj je jučer, 25. listopada smrtno stradao biciklist, dogodila se na državnoj cesti D-55, na dionici Vinkovci-Županja, oko 18,40 sati. Očevidom, kojim je rukovodio zamjenik Općinskog državnog odvjetništva Vinkovci, utvrđeno je kako nepoznati vozač, krećući se nepoznatim vozilom desnom prometnom trakom državne ceste D-55, nije prilagodio brzinu kretanja gustoći prometa te dolaskom pred ulaz u Vinkovce, prednjim desnim dijelom vozila, bez uporabe radne kočnice, naletio na zadnji dio bicikla kojim je u istom smjeru upravljao 54-godišnji biciklist iz Privlake i pritom na sebi imao reflektirajući prsluk. Nakon udara, nepoznati vozač, bez zaustavljanja radi pružanja pomoći biciklistu, nastavlja s kretanjem u smjeru Vinkovaca.
Uslijed posljedica udara, biciklist je preminuo na mjestu događaja.

Oko 19,45 sati dogodila se druga prometna nesreća u kojoj je teže ozlijeđen biciklist.
Naime, 53-godišnjak iz Tordinaca s prisutnošću alkohola u organizmu (2,47 g/kg) upravljao je tehnički neispravnim biciklom te dolaskom pred obiteljsku kuću, skretanjem s kolnika na kolni prilaz gubi ravnotežu i slijeće u odvodni kanal. Pri padu je teže ozlijeđen, a utvrđeno je i kako za vrijeme upravljanja biciklom nije koristio reflektirajući prsluk niti odjeću s reflektirajućim oznakama.

            Zakonske obaveze, savjeti i preporuke za bicikliste

  • Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.
  • Djeca s navršenih 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.
  • Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
  • Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti nositi zaštitnu kacigu na glavi.
  • Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti osobe starije od osam godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke i noge, odnosno pedale.
  • Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti dijete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete na glavi nosi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.
  • Vozač bicikla ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima opojnih droga ili alkohola iznad 0,50 g/kg niti prevoziti osobu koja u organizmu ima alkohola ili droga.
  • Vozač bicikla za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja biciklom.

            TKO VOZI BICIKLE?

Vozači bicikla najčešće su djeca ili mlade osobe bez položenog vozačkog ispita ili pak osobe starije od 60 godina.
Oni spadaju u najranjivije skupine sudionika u prometu.
Zašto?
U prvom redu razina poznavanja prometnih propisa i pravila kod njih je upitna.
Osim toga, kod djece i mladih problem je i u nedostatku prometnog odgoja.
Djeca i mladi su nedovoljno emocionalno zreli i vrlo često nisu u stanju u potpunosti pojmiti sve opasnosti kojima su izloženi u prometu.
Kod starijih vozača bicikla je upitno koliko su oni, tijekom svog života, aktivno pratili razvoj prometnih propisa, prometne infrastrukture, koliko su uopće svjesni posljedica vrtoglavog rasta broja vozila koja sudjeluju u prometu i kakvu to opasnost za njih predstavlja.
Kod starijih u prometu vrlo često je prisutan i strah od drugih vozila, ili pak posve ignoriraju prisutnost drugih, očekujući da je dužnost drugih vozača paziti na njih.
Slabije vide, često i slabije čuju i stoga njihova prisutnost u prometu zahtijeva od ostalih vozača uistinu poseban oprez, pažnju i toleranciju.
Zakonom o sigurnosti prometa na cestama definirana su između ostalog  dva pojma – tko je vozač i što je to bicikl. Pa je tako vozač osoba koja na cesti upravlja vozilom, a bicikl se u prometu definira kao vozilo koje ima najmanje dva kotača i koje se pokreće isključivo snagom vozača.
Vozač bicikla koji se kreće po cesti dužan je držati se ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova.
Ukoliko vozač bicikla namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju svojim vozilom (uključiti se u promet, prestrojiti, promijeniti traku, skretati udesno ili ulijevo) ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu. Prije obavljanja bilo koje radnje, vozač je dužan druge sudionike u prometu jasno i pravodobno upozoriti o svojoj namjeri, a za biciklistu to znači dati jasni i pravodobni znak rukom.
Vozač bicikla koji se vozilom uključuje u promet na cesti ili drugoj prometnoj površini (izlazak vozila iz garaže, dvorišta, parkirališta) dužan je propustiti sva vozila i pješake koji se kreću cestom, odnosno prometnom površinom na koju se uključuje.
Nedopustivo je primjerice da vozač bicikla koristi pješački prijelaz kako bi s jedne strane kolnika prešao na drugu stranu kao što to često viđamo, pješački prijelaz namijenjen je isključivo za kretanje pješaka, a biciklistu smatramo pješakom samo ukoliko gura bicikl pored sebe i u tom slučaju  mora hodati uz desni rub kolnika i bicikl držati sa svoje lijeve strane.
Ukoliko upravlja biciklom na cesti, vozač bicikla prema ZSPC-a nije pješak i ne može se kretati kao pješak. Ukoliko ima namjeru koristiti se pješačkim prijelazom biciklist je dužan  sići s bicikla i gurajući ga pored sebe prijeći preko kolnika na za to označenom mjestu.
Vozači bicikla u prometu dužni  su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje što bliže desnom rubu kolnika.
Ako se dva ili više vozača bicikla kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugoga.
Vozač bicikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.
Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

VOZAČI – Biciklisti su se u prometu često primorani kretati kolnikom, prijeti im opasnost od pada odnosno gubljenja ravnoteže, vrlo često su slabo ili nikako osvijetljeni ili označeni, razina poznavanja prometnih propisa često im je nedostatna i zato budite prema njima tolerantni, oprezni, držite povećani razmak, isključite načelo povjerenja i predviđajte moguće opasnosti, prilagodite brzinu i ostavite veći bočni razmak kad ih pretječete.

Imajte povjerenja u druge, a vozite tako da opravdate njihovo povjerenje!