POTPORA UDRUGAMA U NJIHOVOM HUMANITARNOM RADU I BRIZI ZA SUGRAĐANE

0

POTPORA UDRUGAMA U NJIHOVOM HUMANITARNOM RADU I BRIZI ZA SUGRAĐANE

Grad Vinkovci i u 2022. godini podupire rad udruga kojima je cilj humanitarno djelovanje i zaštita zdravlja građana te onih koje su stalna potpora braniteljima, njihovim obiteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

S predstavnicima 45 udruga danas su tako potpisani ugovori o dodjeli financijskih potpora njihovim programima i projektima u ukupnoj vrijednosti od 641 tisuću kuna, a kako bi mogli nastaviti s radom za opće dobro.

„Udruge se danas sve teže financiraju, da nema ovakvih potpora teško bi opstali. Sredstva uglavnom usmjeravamo na radionice psihosocijalne pomoći braniteljima, putovanja za obljetnice iz Domovinskog rata, razne svečanosti i obilježavanja, polaganja vijenaca i druge aktivnosti koje prate braniteljsku populaciju“, istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora Zoran Marunček, predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi.


Gordana Štrbo, predsjednica Udruge udomitelja Cibalae naglasila je pak kako im je svaka pomoć dobrodošla jer skrbe o dvadesetak djece. Sredstva su, kaže, planski raspodijelili kroz godinu, a u planu imaju provedbu dva projekta.

„Kroz svoj rad ove naše udruge usmjerene su prema ljudima, prema građanima te iznimno puno doprinose zajednici i zato mi je uvijek drago kada im možemo pomoći. Od brige za osobe starije životne dobi, aktivnosti za djecu i mlade, rada na očuvanju zdravlja naših sugrađana pa do udruga proizašlih iz Domovinskog rata koje rade ne samo na očuvanju sjećanja i istine nego i na pomoći svojim članovima, jasno je koliko su svi oni važni za naš grad. Svim njihovim članovima prije svega moramo zahvaliti na svemu što čine, nesebično dajući sebe kako bi pomogli drugima“, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je osobno podijelio ugovore predstavnicima udruga. Osim ovog redovnog financiranja, dodao je, u Gradu imaju i druge programe kroz koje pomažu, od prijevoza do raznih drugih potpora, tako da taj iznos bude i puno veći.


Pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andreja Vinković objasnila je ovom prigodom kako su se udruge prijavljivale za programe, projekte i aktivnosti iz područja humanitarnog djelovanja te socijalne i psihosocijalne skrbi. Posebno se to odnosi na brigu o osobama starije životne dobi, osobama s invaliditetom i žrtvama obiteljskog nasilja, djecu i mlade te socijalno ugrožene obitelji i pojedince. Prijavljivani su i programi iz područja zaštite zdravlja građana odnosno promicanja zdravlja, zdravstvenog odgoja te prevencije i suzbijanja zlouporabe sredstava ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja, kao i zaštite i pomoći osobama oboljelim od kroničnih bolesti. Aktivne su i udruge proistekle iz Domovinskog rata koje provode programe iz područja skrbi za stradalnike i članova njihovih obitelji, ali i zaštite digniteta i promicanje vrijednosti Domovinskog rata kao i poboljšanja kvalitete života sudionika i stradalnika Domovinskog rata.