Važna obavijest za vozače, to se čekalo! ‘Od 15. lipnja ove godine…’

0

Svake godine uoči početka turističke sezone, dižu se cijene cestarina pa vozači koji se voze autocestama Hrvatskih cesta u ljetnom periodu periodu od 15. lipnja pa do negdje 15.rujna cestarinu plaćaju 10 posto više nego inače. No, do tog poskupljenja neće doći niti ove godine, kao što ga nije bilo niti u pandemijskim godinama iza nas.

Kako doznajemo u Hrvatskim autocestama, i ove godine kao i prethodne dvije godine u cilju potpore turističkoj sezoni neće se uvoditi sezonsko povećanje cestarine od 10 posto. “Isto tako na snazi ostaje i mjera pomoći prijevoznicima odnosno produljuje se primjene dodatnog  popusta od 7 posto za EURO 6 vozila, što uz postojeći popust od 42,4 posto iznosi gotovo 50 posto cijene od cestarine”, pojašnjavaju na upit Net.hr-a iz HAC-a.

Čeka nas dobra turistička sezona

Što se tiče očekivanog prihoda kojeg očekuju u 2022. godini od cestarina, iz HAC-a kažu kako je ovom trenutku teško govoriti o apsolutnim brojkama sezone pred nama. Dodaju i kako je prema podacima za prva četiri mjeseca ove godine na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta zabilježen promet od 16.520.739 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 745.923.372,80 kuna bez PDV-a, što je u odnosu na isti period prošle godine povećanje za 26 posto. “Ono što je još bitnije je i da je promet veći i u odnosu na dosad rekordnu 2019. godinu i to za čak 7 posto.

Ako se rast prometa nastavi ovom dinamikom svakako možemo očekivati dobru turističku sezonu”, kazali su iz HAC-a.