Prijavite policiji: Ukoliko zaprimite račune za mobilne uređaje koje niste kupili ili vam se dostave ugovori

0

Foto: Ilustracija Shutterstock

Zajedničko kriminalističko istraživanje Policijskih uprava vukovarsko-srijemske, osječko-baranjske i brodsko-posavske rezultiralo je kaznenim prijavama protiv šest hrvatskih državljana; dvojici je određen istražni zatvor

Policijski službenici Kriminalističko obavještajnog odjela Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave osječko-baranjske i Policijske uprave brodsko-posavske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad šest hrvatskih državljana s područja Osječko-baranjske županije zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela Prijevara, Nedozvoljena uporaba osobnih podataka, Krivotvorenje isprave i Prikrivanje.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 39-, 40- i 49-godišnjak u razdoblju od prosinca 2019. godine do 15. siječnja 2021. godine neovlašteno pribavili i upotrijebili osobne podatke više osoba s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije u svrhu sklapanja ili dopune ugovora za telekomunikacijske usluge i kupnju mobilnih uređaja, koje su potom preuzimali od dostavne službe, dok je oštećenim osobama nastala obveza plaćanja računa za pretplatničke ugovore i uređaje.

Preuzete mobitele su potom prodavali 38-, 39- i 50-godišnjaku koji su ih dalje preprodavali iako su znali da su pribavljeni kaznenim djelima.

Na opisani način oštetili su nekoliko desetaka osoba, među kojima i devet osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, za iznos preko 260.000 kuna.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju 39-, 40- i 49-godišnjak predani su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, dok je protiv 38-, 39-, i 50-godišnjaka kaznena prijava podnijeta redovnim putem.

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je 39- i 40-godišnjaku istražni zatvor u trajanju 30 dana.

MUP Savjetuje…

Ukoliko zaprimite račune za mobilne uređaje koje niste kupili ili vam se dostave ugovori za usluge koje niste sklopili, savjetujemo da se žurno obratite telekomunikacijskom operateru i kazneno djelo prijavite policiji.