Uređuje se Šokačka kuća u Vajskoj, mjesto gdje se čuva i njeguje tradicija Hrvata Šokaca

0

Foto:VSŽ

Uređuje se Šokačka kuća u Vajskoj, mjesto gdje se čuva i njeguje tradicija Hrvata Šokaca iz ovog dijela Podunavlja

Foto:VSŽ


 

Nakon što je u srpnju prije dvije godine u Vajskoj, mjestu u šokačkom Podunavlju, otvorena Šokačka kuća koju je mjesna udruga Hrvata HKU »Antun Sorgg« kupila zahvaljujući financijskoj potpori Vukovarsko–srijemske županije, nastavljaju se aktivnosti obnove i njenog uređivanja u tradicionalnom šokačkom stilu. U Šokačkoj kući ostvaruju se aktivnosti HKU »Antun Sorgg«, kao što se čuva i njeguje tradicija Hrvata Šokaca iz ovog dijela Podunavlja o čemu svjedoče brojne fotografije interijera.

Foto: VSŽ


»Naša županija granična je županija sa Republikom Srbijom. Oko 16 posto stanovništva Vukovarsko-srijemske županije su pripadnici srpske majinske zajednice. Pomažemo i njima, ali i hrvatskoj zajednici sa druge strane granice. Važni su nam dobri susjedski i regionalni odnosi. Suradnja udruga, suradnja u području kulture samo je jedan dio suradnje, a mi želimo da ta suradnja bude i u sportu, gospodarstvu. Da na taj način gradimo odnose za budućnost«- izjavio je prilikom otvaranja Šokačke kuće u srpnju 2019. godine župan Božo Galić.

Foto: VSŽ


 

Ideja za kupnju kuće bila je želja Vajštanaca okupljenih u udruzi »Antun Sorgg« još od osnutka udruge. » Tu ideju smo uspjeli sprovesti do kraja prije svega zahvalujući trudu pročelnika za poljoprivredu Vukovarsko–srijemske županije Andrije Matića i dopredsjednika HNV–a Željka Pakledinca. Njihovi napori rezultirali su time da župan Galić prepoznao njihovu ideju kao i predsjednici HNV–a Jasna Vojnić te predsjednik DSHV–a Tomislav Žigmanov. Kuću ćemo prije svega koristiti za rad naše udruge, ali bit će otvorena i za druge udruge i službene hrvatske institucije« – rekao je predsjednik HKU »Antun Sorgg« Mladen Šimić.

Foto: VSŽ