U novu pedagošku godinu s više upisane djece i boljim uvjetima odgojiteljicama

0

Dječji vrtić Vinkovci za novu pedagošku godinu 2024./2025. raspisuje 171 slobodno mjesto, 80 više u odnosu na prošlu godinu. Ovakvo povećanje broja mjesta, objašnjava pročelnica gradskog Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković, rezultat je povećanog odlaska vrtićke djece u osnovne škole, ali i otvaranjem novih skupina.

„Povećan broj zahtjeva za upisom djece u vrtiće ono je što nas najviše veseli i na nama je da osiguramo dodatne kapacitete kako bi mogli zadovoljiti sve potrebe roditelja. To smo u jednom dijelu ostvarili otvaranjem novih skupina, a nastavljamo izgradnjom novog vrtića Mali princ kao i dogradnjom objekata Stribor i Naša radost, čime ćemo osigurati dodatnih 270 vrtićkih mjesta za naše najmlađe sugrađane“, ističe Vinković.

Nisu ovo jedine dobre vijesti kada je u pitanju predškolski odgoj i obrazovanje u Vinkovcima jer su u travnju plaće zaposlenih u ovoj gradskoj predškolskoj ustanovi porasle u prosjeku za 35 posto pa će tako djelatnici ovu pedagošku godinu završiti i novu započeti s poboljšanim uvjetima. Naime, donošenjem nove Odluke Vlade o koeficijentima u državnim i javnim službama, a  nakon obavljenih razgovora i usuglašavanja s predstavnicima Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju, usvojeni su i novi koeficijenti za sve zaposlenike Dječjeg vrtića Vinkovci. 

„Na ovaj način zakonski su izjednačena materijalna prava zaposlenika u ustanovama predškolskog odgoja s materijalnim pravima zaposlenika u osnovnom školstvu u pogledu koeficijenata i osnovice te je tako napokon stručan, odgovoran i kvalitetan rad s djecom adekvatno nagrađen“, poručuje Andrea Vinković.

Dječji vrtić Vinkovci, podsjeća zamjenica ravnateljice Ljubica Jukić, svoju osnovnu djelatnost odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi provodi na sedam lokacija, tj. u sedam područnih objekata. Trenutno imaju 27 odgojnih skupina i 557 upisane djece o kojima brinu 94 djelatnika i 7 pomoćnika u vrtiću. Provode redoviti desetosatni program u jasličkim i vrtićkim skupinama i redoviti petosatni program u jasličkim i vrtićkim skupinama, kao i kraće programe vjerskog odgoja i ranog učenja engleskog jezika te program predškole koji je obvezan za svu djecu u godini prije polaska u osnovu školu.

„Prijave za upis djece podnose se do 17. svibnja 2024. godine do 12 sati putem aplikacije „e-Upisi“ dostupne na portalu „e-Građani“  odnosno putem linka https://vrtici.e-upisi.hr/.  Za sve roditelje koji nemaju uvjete za pristup e-prijavi tehnička podrška bit će pružena u Upravi Dječjeg vrtića Vinkovci, J.J.Strossmayera 7, Vinkovci. Za korištenje tehničke podrške u periodu upisa, obvezna je prethodna najava na broj telefona 032/338-446 od 9 do 14 sati ili na e-mail: [email protected]. U program jaslica može se upisati dijete koje do 31. kolovoza 2024. navrši godinu dana života, a u vrtićki program može se upisati dijete koje do 31. kolovoza 2024. navrši tri godine života. Odluka o upisu, kao i lista čekanja sa šiframa djece koje su dodijeljene roditelju prilikom predaje zahtjeva za upis, bit će objavljena 4. lipnja na web stranici www.dv-vinkovci.hr i oglasnoj ploči Dječjeg vrtića Vinkovci, a djeca u vrtiće kreću početkom nove pedagoške godine odnosno 1. rujna“, objašnjava Ljubica Jukić.

Roditelji neupisane djece, napominje, čiji se zahtjevi za upis nalaze na listi čekanja za pedagošku 2023./2024. godinu, ako su zainteresirani za upis u novu pedagošku godinu, trebaju ponovno podnijeti zahtjev za upis u pedagošku 2024./2025. godinu jer zahtjevi s liste čekanja se ne prenose automatski u natječaj za novu pedagošku godinu.