Završena I. učenička smotra Mirotvorna škola u Osijeku

0

I. Učenička smotra MIROTVORNA ŠKOLA trajala je od 7. do 9. svibnja 2024. godine u Osijeku, a organizirao ju je Forum MIROTVORNA ŠKOLA, neformalna inicijativa koja proizlazi iz kruga laureata i nominiranih škola za Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA koje dodjeljuje Centar za mir-Osijek.

Forum okuplja škole koje njeguju mirotvorstvo kao jednu od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske te sve druge organizacije, institucije i pojedince koji pridonose jačanju mirovnih potencijala nastavnika, učenika i škola. Preko 50 učenika/ca i nastavnica iz škola diljem Hrvatske okupilo se u Osijeku kako bi zajedno istražili važnost mirotvorstva u svojim školama i zajednicama.

Centralno događanje Smotre bilo je predstavljanje škola na temu “Sukob kao prilika”. Kroz kreativne pristupe poput plakata, stripova, prezentacija ili dramskih prikaza, škole su podijelile svoje projekte, aktivnosti i razmišljanja o ovoj važnoj temi.

Osim predstavljanja škola, program smotre uključivao je i radionice za produbljivanje znanja o temi, organizirano druženje, obilazak Osijeka te slobodno vrijeme za uživanje.

Zadnji dan održana je i skupština Foruma MIROTVORNA ŠKOLA inkluzivan način, u dvije grupe – učenici i nastavnici. Nakon kratke stanke, obje grupe su zajedno dovršile skupštinu i donijele odluke o formi i sadržaju učeničkog sudjelovanja u radu Foruma MIROTVORNA ŠKOLA.

Uslijedila je podjela zahvalnica, a susret je  završen s učeničkom aktivnošću – Flash Mobom!

Škole koje su sudjelovale:

OŠ Višnjevac

Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar

I. Gimnazija Zagreb

Ekonomska i turistička škola Daruvar

SŠ Bartola Kašića Grubišno Polje

OŠ Ivane Brlić Mažuranić Ogulin

OŠ Petar Zrinski Čabar

OŠ Mertojak Split

OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja

SŠ Delnice

OŠ Milan Brozović Kastav

OŠ Gustav Krklec Zagreb

Ekonomska i upravna škola Osijek

Ekonomska škola Vukovar

Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Bošković

Osnovnu školu „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje predstavljale su učenice Tea Kuvač i Asya Ahmetović i školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić.