Srijeda, 10 kolovoza, 2022
23 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSvijetVelika promjena za nove aute: Ovi sustavi od danas postaju obavezni za...

Velika promjena za nove aute: Ovi sustavi od danas postaju obavezni za sve nove modele

Kontroverzni je ISA sustav ili Inteligentna prilagodba brzine (Intelligent Speed ​​Assistant). To je sustav pomoći koji upozorava na dopuštenu maksimalnu brzinu, a u vozila stiže cijeli niz novih sustava.

Prema novim europskim pravilima, od 6. srpnja ove godine u sve nove modele automobila, kamiona i autobusa ugrađivat će se niz novih sustava, koji postaju obavezni, a cilj ove europske uredbe je da naša vozila postanu sigurnija.

Ove godine počinje prijelazni rok, kad će modeli koji su predsavljeni prije roka imati mogućnost prilagodbe, ali 2024. svi novi automobili morat će imati ove tehnologije, prenosi Revija HAK.

Kontroverzni je ISA sustav ili Inteligentna prilagodba brzine (Intelligent Speed ​​Assistant). To je sustav pomoći koji upozorava na dopuštenu maksimalnu brzinu, a trebao bi, prateći znakove ili navigaciju, automatski smanjiti snagu motora, ali i dopustiti pretjecanja, odnosno gasiti se kad vozač snažno pritisne gas. Mogao bi se deaktivirati u vožnji, ali će se aktivirati pri svakom pokretanju.

Crna kutija, ili EDR, također je sustav koji se nalazi već u brojnim novim vozilima, a pohranjuje podatke, par sekundi prije nesreće. Bilježi informacije o brzini, položaju volana i jesu li bila upaljena svjetla. Proizvođači i državna tijela su oni koji sada mogu pristupiti tim podacima, ali ne i osiguravatelji. Mnogi neovisni stručnjaci bunuli su se protiv ugradnje crnih kutija jer misle da su za njih lobirali proizvođači automobila zbog svojih interesa, piše HAK.

Od danas se u aute ugrađuje i stražnja kamera, automatizirano kočenje u nuždi, senzori za parkiranje, sustavi za ostanak u traci, sustavi upozorenja na umor i priprema za ugradnju alcolocka, sustava koji bi se mogao ugrađivati u vozila višestrukih prijestupnika. Tu se misli na vozače koji su vozili u alkoholizranom stanju i koji su skrivili prometne nesreće. Alcolock im ne bi dopustio da krenu s vozilom ako su pod utjecajem alkohola. S alcolock uređajima će se zasad odvojeno baviti svako nacionalno zakonodavstvo, piše Revija HAK.

Kombi vozila, kamioni i autobusi moraju biti opremljeni nadzorom tlaka u gumama. Automobili imaju tu funkciju još od 2014. godine

Izvor: 24 sata hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije