Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
26 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaLisice udavile 30 kokoši, i danju se šetaju po dvorištima

Lisice udavile 30 kokoši, i danju se šetaju po dvorištima

Dolaze piti vodu iz bazena, šetaju se po krovovima, vade hranu iz smeća. Lovci su jučer postavili zamku.
ĐAKOVO

Umirovljenica iz đakovačke Ulice Hedvige Deker u svom kokošinjcu više nema ni jednu kokoš – svih osam udavile su joj ovih dana lisice. Ta divljač posljednjih osam dana prazni i kokošinjce njezinih susjeda.

Po dvorištima, krovovima, bez straha šetaju se usred bijela dana, piju vodu iz (dječjih) bazena po dvorištima, vade ostatke hrane iz kanti za smeće i dr.

– Naša borba protiv lisica traje već osam dana. Boje ih se djeca, ali i mi odrasli, nije nam ugodno kada lisicu vidimo usred bijela dana u svome dvorištu, nadomak kućnom pragu. Ustala sam rano ujutro, pogledam kroz prozor u dvorište i vidim lisicu – kaže jedna od stanovnica zadnjeg dijela Dekerove. Ulica je to na đakovačkoj periferiji i vodi u polje, a paralelno s njom je željeznička pruga Osijek – Strizivojna/Vrpolje, pa lijeva, neparna strana ulice vrtove ima sve do nje. Živeći u ulici na gradskoj periferiji, ljudi ovdje još uvijek drže svinje, kokoši… Lisice su tu u tri domaćinstva udavile više od 30 kokoši.

Stanovnici Dekerove obratili su se za pomoć na više adresa – i Veterinarskoj stanici i gradskim komunalnim redarima, koji su o problemu komunicirali s đakovačkim Lovačkim društvom “Jelen”, čiji su lovci jučer bili u Dekerovoj i na njezinoj neparnoj strani postavili zamku za lisice.

– Procjenjujemo da se radi o najmanje četiri lisice – ili ženki s troje mladih ili ženki i mužjaku i dvoje mladih, da starije lisice ovim mlade uče kako na lakši i brži način nego u polju, po strnjacima, doći do plijena, hrane – kaže predsjednik Lovačkog društva “Jelen” i voditelj Lovnog ureda Đakovo Miroslav Galić.

LD “Jelen” ima dvije hvataljke – jedna je postavljena u Pisku, a druga je bila posuđena u Drenje, pa je sada, nakon njezina vraćanja, postavljena u Dekerovu.

– Jutros (jučer, nap. a.) dovezli smo ju i postavili na kbr. 51. Postavili smo mamac – živog goluba, koji je, dakako, zaštićen metalnom žicom i lisici nedostupan. Zamka ima i tunel kroz koji životinja mora proći i stati na jednu papučicu čijom aktivacijom se zamka zatvara i lisica ne može nikamo. Nosimo ju u prirodu – puštamo u dubini lovišta, daleko od kuća – pojašnjava Galić.

– Večeras (sinoć, nap. a.) doći ćemo promatrati koliko ih ima, odakle dolaze… – nastavlja Galić.

Dodaje kako se mladunčad sada već počinje osamostaljivati.

– Starije lisice mlade su izvukle iz brloga i uče ih loviti. Prije su nosile kokoši u brlog, a sada se bave plijenom po dvorištu, kokošinjcima – kaže Galić.

Izvor: glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije