Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022
17 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaIzdvojenoVinkovci: Izvučen rimski sarkofag iz 3. ili 4. stoljeća, prevežen u Gradski...

Vinkovci: Izvučen rimski sarkofag iz 3. ili 4. stoljeća, prevežen u Gradski muzej

Velika većina zidanih grobova i svi do sada pronađeni sarkofazi opljačkani su, a lopovi su ih poharali u razdoblju od 2. pa do 4. ili 5. stoljeća

I najnoviji pronađeni vinkovački sarkofag bio je, pretpostavlja se, na meti rimskih pljačkaša grobova.

Vrijedan pronalazak iz 3. ili 4. stoljeća iskopan je danas u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima, u drevnim Cibalama. Prvi je to pronađeni sarkofag u Vinkovcima u posljednjih 25 godina i tek šesti na ovom području.

Kopajući u sklopu radova na aglomeraciji, podsjetimo, radnici su u četvrtak uočili sarkofag ispod ceste. Bager je, ispričali su radnici, pukom srećom prošao tik uz desnu stranu groba, danas je oslobođen “okova” ceste i zemlje i izvučen na svjetlo dana. Težak je, procjenjuje se, dvije i pol do tri tone.


– Otvarat ćemo ga u laboratoriju, no sudeći po rupi na desnoj strani, zaključujemo da je opljačkan. Vide se kosti, životinjske i ljudske, pretpostavljamo da je riječ o ostacima dvaju vlasnika. Moguće je da su ostale neke sitnice koje su promaknule pljačkašima ili im nisu bile zanimljive – kazao nam je Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.


Velika većina zidanih grobova i svi do sada pronađeni sarkofazi su opljačkani, a lopovi su ih poharali u razdoblju od 2. pa do 4. ili 5. stoljeća.

Sarkofag je otkriven, inače, na području sjeverne rimske nekropole, uz cestu za Mursu. Prevest će ga u Gradski muzej Vinkovci, gdje će biti detaljno obrađen.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije