Vojvotkinja od Yorka, Sarah Ferguson posjetila Vukovarsko-srijemsku županiju

0
Foto: Vukovarsko srijemska-županija
Vojvotkinja od Yorka, Sarah Ferguson posjetila je danas Vukovarsko-srijemsku županiju i susrela se, u maloj županijskoj vijećnici u Vukovaru, sa zamjenikom Vukovarsko -srijemskog župana Damira Dekanića, Franjom Oreškovićem, pročelnicom Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamarom Kalistović i dogradonačelnikom Vukovara Filipom Sušcem.
Na kratkom sastanku vojvotkinja S. Ferguson upoznala je prisutne sa svojim dosadašnjim humanitarnim radom te podijelila svoju viziju nastavka takvog djelovanja na području Vukovara i Vukovarsko -srijemske županije – posebice kada je riječ o djeci, izbjeglicama iz Ukrajine.
Zamjenik župana Orešković i dogradonačelnik Sušac zahvalili su vojvotkinji Ferguson na dosadašnjem radu i izrazili spremnost na suradnju u budućim projektima.
Na sastanku s vojvotkinjom bili su još i Leonor Diaz Alcantara, izvršna direktorica Montessori Grupe, te Geete Sidhu-Robb, predsjednica nadzornog odbora Montessori Grupe.
Inače, u organizaciji Montessori Grupe Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka, od četvrtka, 9. lipnja, do nedjelje, 12. lipnja, boravi u Hrvatskoj. Kao glavna ambasadorica Montessori grupe, vojvotkinja je u Hrvatskoj kako bi podržala njihov rad, s naglaskom na pitanje integracije ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj, te otvorila nove načine suradnje za podršku djeci diljem svijeta.
Kako bi se Montessorijev pristup približio svakom djetetu, ova je organizacija prihvatila izazov i osigurala preduvjete da on pronađe svoje mjesto izvan tradicionalnih Montessori učionica. Najbolja potvrda tih nastojanja došla je kroz angažman na Banovini gdje Montessori osigurava obrazovanje i podršku učiteljima i drugim pojedincima koji se brinu o djeci, i to u kontejnerima za privremeni smještaj.
Iako je Montessori poznat kao globalni lider u podršci kvalitetnom obrazovanju, upravo misija osmišljavanja programa s ciljem pružanja potpore ukrajinskim majkama i djeci kroz organizaciju inkluzivnih vrtića jedan je od glavnih razloga zbog kojih je uspostavljena suradnja s vojvotkinjom od Yorka.
Zajednička je vizija razviti model koji će ukrajinskim majkama omogućiti da nađu posao i počnu obnavljati svoje živote u novoj zemlji, znajući istovremeno da njihova djeca imaju osiguran adekvatnu dnevnu skrb i obrazovanje.