Subota, 1 listopada, 2022
14 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaPolitikaVukovarci će odlučiti u drugom krugu, i Penava i Mažar uvjereni su...

Vukovarci će odlučiti u drugom krugu, i Penava i Mažar uvjereni su u konačnu izbornu pobjedu

O tomu tko će u sljedećem mandatu voditi s pozicije gradonačelnika grad na Dunavu Vukovarci će konačan sud dati u drugom izbornom krugu.

Iako se aktualni gradonačelnik Ivan Penava nadao da bi pobjedu mogao odnijeti već u prvom krugu, pokazalo se kako su navodi iz HDZ-a da će njihov kandidat Nikola Mažar u drugom krugu tražiti svoju šansu za konačnu pobjedu bili točni. Penava je premoćno pobijedio, osvojivši 43,80 posto glasova birača, drugoplasirani Mažar osvojio je 24,81 posto, dok se na trećem mjestu s 15,48 posto glasova našao nezavisni kandidat Željko Sabo.

U prvoj je izjavi Penava zahvalio sugrađanima na ukazanom povjerenju, poručujući kako će za dva tjedna potvrditi pobjedu.

  • Iza nas je sedam godina rada, truda i energije, sedam godina izuzetno dobrih rezultata, otvorenosti prema sugrađanima i realizacije ogromnih projekata. Upravo se na lokalnim izborima pokaže kako kada iza sebe imate prepoznatljive rezultate rada, veliki sustavi nemaju puno šanse. Pred građane smo stali s partnerima s kojima godinama surađujemo i potukli sve velike stranačke sustave. Niti bih ja to mogao sam bez suradnika niti bismo mi to mogli bez potpore građana – rekao je Penava.

Iz HDZ-a su pak poručili kako najvažnija utrka za gradonačelnika tek predstoji, a Nikola Mažar je naveo kako su građani koji su iskoristili svoje biračko pravo pokazali da žele moderan Vukovar, grad suradnje, partnerstva i kvalitetnih radnih mjesta.

  • Potvrdilo se ono što smo govorili kroz cijelu kampanju: da nitko neće pobijediti u prvom krugu, da ću kao kandidat HDZ-a ići u drugi krug i apsolutno vjerujem u pobjedu – izjavio je Mažar, dodajući kako će predstojeća dva tjedna iskoristiti da sugrađanima dodatno prezentira svoj program.

Željko Sabo naveo je kako su svi politički resursi u kampanji bili na strani aktualne izvršne vlasti, dok su neki kandidati iza sebe imali snažne političke stranke i samim tim veća financijska sredstva.

  • Hvala svima koji su nas podržali, izašli smo na ove izbore kako bismo Vukovarcima pružili alternativu. Građani su u konačnici rekli svoje i nadam se da će oni koji su dobili značajnu potporu Vukovaraca to znati poštovati – rekao je Sabo.

Ono što su mnogi prije izbora i prognozirali totalni je potop koji je doživio SDP, čiji je kandidat za gradonačelnika Damir Maduna osvojio najmanje glasova.

Pripadnici srpske manjine birali su na posebnom glasačkom listiću i zamjenika gradonačelnika, a između dvaju kandidata većinu je glasova dobio SDSS-ov Srđan Kolar.
Zasad nitjedan od kandidata koji nisu ušli u drugi krug nije želio precizirati hoće li svojim biračima preporučiti za koga za glasaju 30. svibnja.

GLASALO OKO 50 POSTO VUKOVARACA
Zanimljivi su, dakako, bili i izbori za novi sastav Gradskog vijeća Vukovara, a prema preliminarnim rezultatima koje je objavio DIP nakon svih obrađenih biračkih mjesta, najviše je glasova dobila lista čiji je nositelj Ivan Penava (41,78 posto – 4516 glasova), HDZ-u je pripalo 21,71 posto (2347 glasova), SDSS-u 11,30 posto, listi “protjeranog SDP-ovca” Željka Sabe 6,58 posto, DSS-u Srđana Milakovića 5,83 te listi koju je predvodio HNS-ov Nenad Bučko 5,54 posto glasova.

Među 19 članova Vijeća prema važećem zakonu mora biti šest pripadnika srpske nacionalne manjine.

Kada je o izlaznosti riječ, pravo glasa iskoristilo je 11.160 birača, odnosno više od 48 posto upisanih Vukovaraca s pravom glasa, no mnogi vjeruju kako je postotak zapravo daleko veći jer je broj upisanih birača u neskladu sa stvarnim stanjem na terenu. Čelnici lista koje su osvojile najviše glasova istaknuli su kako je izborni dan prošao u najboljem redu i bez ekscesa, a isto očekuju i za dva tjedna, kada će se održati drugi krug izbora za gradonačelnika.

 

glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije