Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
26 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaPolitikaUtrka za župana vukovarsko-srijemskog ide u drugu rundu, snage će odmjeriti Damir...

Utrka za župana vukovarsko-srijemskog ide u drugu rundu, snage će odmjeriti Damir Dekanić i Josip Dabro

“Očekujem jaku pobjedu u drugom krugu”, rekao je Damir Dekanić s osvojenih 38,64 posto glasova

U Vukovarsko-srijemskoj županiji će se 30. svibnja održati drugi krug lokalnih izbora. Prema privremenim rezultatima DIP-a, sinoć je u 23 sata u vodstvu bio HDZ-ov kandidat za župana Damir Dekanić. Nakon obrađenih 91,58 posto biračkih mjesta Dekanić je imao potporu 38,64 posto građana koji su izišli na izbore.

Neizvjesna se, pak, utrka vodila između kandidata Josipa Dabre i Nikole Kajkića, koji su se tijekom večeri izmjenjivali na 2. odnosno 3. poziciji i svi su komentari govorili o tijesnoj borbi. U ponoć, s obrađenih 98,51 posto biračkih mjesta, nezavisni je Dabro imao 18,38 posto, a Kajkić 18,04 posto glasova.

– Kako sada stvari stoje, drugi je krug izgledan. Znatnu prednost imam u odnosu prema protukandidatima, tako da očekujem pobjedu u drugom krugu izbora – izjavio je Dekanić prije samog kraja prebrojavanja glasova.

– Ne opterećujem se puno protukandidatima. Imam znatnu prednost koju ću još povećati, i očekujem jaku pobjedu u drugom krugu – dodao je HDZ-ov kandidat.

Josip Dabro je “ostavio prostora da rezultati tijesne i zanimljive borbe postanu i službeno potvrđeni”, no iznio je mišljenje da ulazi u drugi krug.

– Vjerujem da ćemo imati puno jasniju političku utakmicu u drugom krugu i nadam se pobjedi – kazao Dabro, kandidat grupe birača.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji birali su se u nedjelju, uz župana (i njegova zamjenika), lokalni čelnici pet gradova i 26 općina. S pravom glasa bilo je 145.074 građana. U izbornoj utrci za župana na ovim je lokalnim izborima sudjelovalo pet kandidata – HDZ-ov Damir Dekanić, Davor Ćavar (SDP), Nikola Kajkić, kojeg su podržali Hrvatski suverenisti, Most, HKS, SU i HSP, dok su Josip Dabro i Tomislav Panenić kandidati grupe birača. Za zamjenike župana iz redova srpske nacionalne manjine bile su četiri kandidature – troje kandidata grupe birača, i to Dragan Crnogorac, Rado Lazić i Tatjana Mirić, te SDSS-ov Srđan Jeremić.
Za Županijsku skupštinu, čiji će budući saziv činiti 37 predstavnika, birači su birali između sedam kandidacijskih lista. Nakon obrađenih 95,54 posto biračkih mjesta, rezultati za Skupštinu VSŽ-a su sljedeći: koalicijska lista HDZ-DHSS-HSU-BUZ-HSPAS-HNS-HSLS nositelja Damira Dekanića osvojila je 40,27 posto glasova, lista Domovinski pokret-NL IP-HSS-DESNO-Zelena lista čiji je nositelj Josip Dabro 23,66 posto, slijedi koalicija HS-MOST-HKS-SU-HSP nositelja Nikole Kajkića s 12,86, a potom SDP sa 7,54, SDSS sa 6,94, Panenićeva lista grupe birača s 5,31 i lista Dragana Crnogorca s 3,39 posto glasova.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije