Župan Dekanić održao radni sastanak sa delegacijom Kantona Središnja Bosna

0

Župan Vukovarko -srijemske županije Damir Dekanić održao je u petak, 11.03. 2022., u Velikoj županijskoj vijećnici, u Vukovaru radni sastanak s delegacijom Federacije Bosne i Hercegovine, Kanton Središnja Bosna/ Srednjobosanski Kanton.


Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti ostvarivanja zajedničkih projekata te prekogranične suradnje Kantona Središnja Bosna i Vukovarsko-srijemske županije kao i o drugim pitanjima od obostranog interesa.

– Nastavljamo politiku koju sam na samom početku svog mandata i promovirao, a to je suradnja kako na gospodarskom, kulturnom i društvenom planu sa svim krajevima u okruženju u kojima žive Hrvati – poručio je župan Dekanić.


Naglasak je bio na gospodarskoj suradnji, a goste iz BiH najviše je zanimao baš segment prekogranične suradnje kroz projekte koji dolaze kroz slijedećih nekoliko mjeseci.
– Takvom suradnjom našim ćemo susjedima pomoći da dočekaju spremni potencijalan ulazak u EU i sve Fondove koji će im se pri tome otvoriti jer iz iskustva znamo da je to izuzetno bitno kako bi u samom startu povukli što veća sredstva – naglasio je.

To se kaže ne može bez da zemlja ima educirane ljude, otvorena područja, planirane projekte, gotovu dokumentaciju i spremne prostorne planove.
– Naravno tu je kultura i šport. To su područja koja nas povezuju, a kada suradnja krene na tom planu lakše ju je ostvariti i na gospodarskom planu – poručio je.

A, ravnateljica Razvojne agencije VSŽ , Zrinka Čobanković, je prezentirala mogućnosti suradnje između Vukovarsko -srijemske županije i Kantona Središnja Bosna, te pri tome naglasila da trenutno ima jedan otvoreni natječaj kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja čija su tematska područja dosta široka, te uključuju i obrazovanje, zdravstvo, kulturu i turizam.

  • Riječ je o nacionalnim sredstvima i na tom području ćemo se pokušati animirati. Usto mi već imamo pojedine zahtjeve s područja naše županije za traženjem potencijalnih partnera, pa nam je ovo samo dobra prilika da povežemo naše općine i gradove sa potencijalnim partnerima s druge strane – rekla je Z. Čobanković.


Dodala je i da je delegaciji predstavljen Intereg IPA prekogranični program „Hrvatska -BiH – Crna Gora“ koji se financira iz sredstava EU u slijedećem fiskalnom razdoblju, a koji je trenutno u fazi programiranja.

  • Riječ je o programu vrijednom 17,6 milijuna eura, a natječaj se očekuje u rujnu – pojasnila je.
    Presjedatelj Sabora Kantona Središnja Bosna, Josip Kvasina, je rekao kako im je prvenstvena agenda ovog posjeta i sastanka bila da se upoznaju sa mogućnostima prekogranične suradnje kada su u pitanju projekti koji će ići iz sredstava EU.
  • Posebno smo zainteresirani za natječaj koji ide u rujnu, a znamo da Hrvatska ima iskustva iz svoje predpristupne faze – poručio je Kvasina.
    Stoga je, kaže dogovoreno, da ljudi iz hrvatskih županija koji su radili na tim poslovima posjete BiH i prenesu svoja iskustva njihovim djelatnicima.

  • BiH je još uvijek u statusu potencijalnog kandidata i nadamo se da ta faza neće dugo trajati, te da ćemo kada dobijemo status kandidata doći do realizacije nekih projekata koji su nama važni, te kroz njih ostvariti i zajedničku suradnju – pojasnio je.