[PROGRAM] 54. ĐAKOVAČKI VEZOVI – OD 29. LIPNJA DO 5. SRPNJA 2020. GODINE

0

[PROGRAM] 54. ĐAKOVAČKI VEZOVI – OD 29. LIPNJA DO 5. SRPNJA 2020. GODINE

Okvirni program 54. Đakovačkih vezova predstavili su danas na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek te zamjenik gradonačelnika Robert Francem. Ovogodišnji Đakovački vezovi počet će 29. lipnja i trajat će do 5. srpnja. Unatoč tome što se održavaju za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, Vezovi će imati sve svoje najvažnije segmente – od svečanog otvorenja pred katedralom na Trgu J. J. Strossmayera i to scenskom slikom „Moja duša bećarska…“ u petak 3. srpnja do izbora za najbolje nošeno narodno ruho koji će se ove godine u okviru programa „Slavonijo, zemljo plemenita…“ održati u subotu 4. srpanja pred katedralom, potom svečane povorke te u konačnici do nedjeljnog zatvaranja u Strossmayerovom parku.

Gradonačelnik Marin Mandarić kazao je kako će se Vezovi ove godine prilagoditi aktualnoj situaciji vezanoj uz koronavirus. S obzirom na dobru epidemiološku situaciju u cijeloj državi, a osobito u gradu Đakovu i okolnim općinama, složen je program 54. Đakovačkih vezova. Do prije nekoliko tjedana, rekao je gradonačelnik, sve je bilo pod velikim upitnikom pa i održavanje jedne od najvećih smotri kulture i tradicije u RH. – Prošli tjedan smo bili na radnom sastanku u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo gdje smo definirali tehničke detalje vezane uz organizaciju Vezova, rekao je gradonačelnik dodavši kako je na taj način praktično dobiveno zeleno svjetlo za održavanje manifestacije, ali uz detaljne upute Zavoda za javno zdravstvo i epidemioloških stručnjaka. Program 54. Đakovačkih vezova sadržajno je skromniji nego ranijih godina no, rečeno je na konferenciji, on kvalitativno nije ispod razine do sad održanih manifestacija.

Program ovogodišnjih vezova počinje izložbom Silvije Butković „Zavičaju stari, zemljico od zlata“ u Hrvatskom domu 29. lipnja, isti dan će u Muzeju Đakovštine bit otvorena izložba izbora iz etnografske zbirke Mate Kneževića. Nadalje su u programu 11. Đakovački rezovi – ETNO film festival Srce Slavonije.
I ove teške godine nismo zaboravili na naše najmlađe tako će u sklopu skromnih malih vezova biti održan natječaj za najbolji likovni i literalni rad, dječje radionice i izložbe istražimo Đakovačku katedralu. U sklopu radionice SAKUD-a izrađivati će se tradicionalni zanatima, a posebnost ove godine imamo u specijalnoj izložbi memorijala Hrvatskog ovčara.

(PETAK) 03.07.2020. Kao i svake godine ispred katedrale na Strossmajerovom trgu održati će se program svečaanog otvorenja 54. Đakovačkih vezova pod nazivom ” Moja duša bečarska…” autora i scenarista Mirka Čurića, a redatelja Darka Milasa.
Kroz sedmodnevni program proteže se predstavljanje 50. Revije Đakovačkih vezova, izložba dječjih radova na Korzu, radionice SAKUD-a Đakovštine, 27. specijalna izložba Memorijal „Stjepan Romić“ u Strossmayerovom parku.
(SUBOTA) 04.07.2020. Za promjenu od prijašnjih godina zbog situacije smo promjenili mjesto i vrijeme održavanja izbora najboljeg nošenog narodnog ruha “Slavonijo, zemljo plemenita” koja će se ove godine održati u subotu i to isto kao i otvorenje ispred katedrale na Strossmayeerovom trgu.
(NEDJELJA) 05.07.2020. Svečana povorka u kojoj će sudjelovati domaće folklorne skupine, njih 40-ak. Kako ove godine neće biti povorke Malih vezova, odraslim skupinama bit će dopušteno da u povorku povedu svoje najmlađe.
(NEDJELJA) 05.07.2020. Navečer zatvaranje će ove godine bit održano u Strossmayerovom parku i to programom “Unikatna Hrvatska: slike, zvuci i okusi” kojim KUD Tena – FA Slavonske kraljice obilježava 35 godina djelovanja, a TS Dyaco 30. Ondje će se dodijeliti Zeleno srce Đakova i nagrada za najbolje uređeni izlog.
Sudionici današnje tiskovne konferencije pozvali su sve one koji dođu na 54. Đakovačke vezove na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.
foto/info: ETNOportal